{"value":{"id":1898751,"askingMemberId":4441,"askingMember":null,"house":"Commons","memberHasInterest":false,"dateTabled":"2026-04-13T00:00:00","dateForAnswer":"2026-04-15T00:00:00","uin":"126627","questionText":"To ask the Secretary of State for Housing, Communities and Local Government, what discussions he has had with local planning authorities on efficiently preparing Article 4 directions under the Town and Country Planning Act 1990 for houses in multiple occupation.","answeringBodyId":7,"answeringBodyName":"Ministry of Housing, Communities and Local Government","isWithdrawn":false,"isNamedDay":false,"groupedQuestions":[],"answerIsHolding":false,"answerIsCorrection":false,"answeringMemberId":4520,"answeringMember":null,"correctingMemberId":null,"correctingMember":null,"dateAnswered":"2026-04-21T00:00:00","answerText":"<p>The procedure for Local Planning Authorities (LPAs) to make an Article 4 direction is laid out in Schedule 3 of The Town and Country Planning (General Permitted Development) (England) Order 2015, which is available on gov.uk <a href=\"https://gbr01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.legislation.gov.uk%2Fuksi%2F2015%2F596%2Fschedule%2F3&amp;data=05%7C02%7Cpsmatthewpennycook%40communities.gov.uk%7C2e6d9be3c1fe489aca3608de9e2870f2%7Cbf3468109c7d43dea87224a2ef3995a8%7C0%7C0%7C639122093692356176%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJFbXB0eU1hcGkiOnRydWUsIlYiOiIwLjAuMDAwMCIsIlAiOiJXaW4zMiIsIkFOIjoiTWFpbCIsIldUIjoyfQ%3D%3D%7C0%7C%7C%7C&amp;sdata=ugUJu%2BlGsEYXnYbh%2BusYXrRfUa%2ByH12YFV%2FvosSRlQM%3D&amp;reserved=0\" target=\"_blank\">here</a>.</p><p> </p><p>Additional guidance can be found in the “When is permission required?” Planning Practice Guidance, which is available on gov.uk <a href=\"https://gbr01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.gov.uk%2Fguidance%2Fwhen-is-permission-required&amp;data=05%7C02%7Cpsmatthewpennycook%40communities.gov.uk%7C2e6d9be3c1fe489aca3608de9e2870f2%7Cbf3468109c7d43dea87224a2ef3995a8%7C0%7C0%7C639122093692386001%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJFbXB0eU1hcGkiOnRydWUsIlYiOiIwLjAuMDAwMCIsIlAiOiJXaW4zMiIsIkFOIjoiTWFpbCIsIldUIjoyfQ%3D%3D%7C0%7C%7C%7C&amp;sdata=U%2FdRVfkDQPoFGE4%2B0V%2FPmyX9xsjhlIuRAS0VWH2L8j4%3D&amp;reserved=0\" target=\"_blank\">here</a>.</p><p> </p><p>My Department engages with LPAs in respect of Article 4 directions on an ongoing basis.</p>","originalAnswerText":"","comparableAnswerText":"","dateAnswerCorrected":null,"dateHoldingAnswer":null,"attachmentCount":0,"heading":"Permitted Development Rights: Multiple Occupation","attachments":[],"groupedQuestionsDates":[]},"links":[{"rel":"self","href":"/Questions/1898751","method":"GET"}]}